Registerpodologie

podologieDe registerpodoloog herkent en behandelt klachten aan uw voeten en houding die te maken hebben met de stand van uw voeten. Daarnaast heeft hij specialistische kennis van voetzorg bij reuma en diabetes, en van (risico's bij) de kindervoet in de groei. Schoen en zool behoren een eenheid te vormen met de voet. Daarom is de registerpodoloog ook een schoenspecialist.

Podologie is voetkunde. De voet staat daarbij dus niet op zichzelf, maar vormt een geheel met de rest van het houding- en bewegingsapparaat, zoals uw knieën, heupen, rug en nek.

De meest voorkomende voetklachten zijn:

 • voorvoetpijn
 • hielpijn
 • pijn onder de middenvoet
 • branderig gevoel
 • instabiele enkels
 • afwijkende vormen en standen van de voet
 • verminderde beweeglijkheid
 • teenklachten

Ook pijn op andere plekken in het lichaam kan komen door een verkeerde voetstand:

 • kniepijn
 • heupklachten
 • (lage) rugpijn
 • nekpijn

Onderzoek en behandeling

Het podologisch onderzoek start met een inleidend gesprek met betrekking tot de voorgeschiedenis van de klachten en de momenten waarop de klachten onstaan. U neemt een aantal van uw veelgedragen schoenen mee.
De registerpodoloog kijkt naar de stand van het gehele lichaam, beginnend bij uw voeten. Hij gebruikt hiervoor diverse meetapparatuur zoals een scan en een voetspiegel. Hierna volgt een functieonderzoek om de beweeglijkheid van de gewrichten van heup, knie, enkel en voetgewrichten te testen en om te kijken of er een bewegingsbeperking of juist hypermobiliteit aanwezig is.

Als blijkt dat uw klachten te behandelen zijn door het dragen van corrigerende zolen, zullen deze binnen twee weken klaar zijn.
Indien gewenst komt u na een aantal weken voor nacontrole. Tijdens dit bezoek bespreekt u of de zolen aan uw verwachtingen voldoen. Mogelijk is er nog een kleine correctie nodig.

Opleiding

Registerpodologen hebben een opleiding op hbo-niveau gevolgd aan de Academie voor Podologie en volgen regelmatig bij- en nascholingen om op de hoogte te blijven van de meeste actuele ontwikkelingen. Ze staan geregistreerd in het kwaliteitsregister van Stichting LOOP. Vandaar de naam registerpodoloog.

Verwijzing

U kunt met of zonder verwijzing van een arts naar een registerpodoloog. Sommige verzekeraars vragen een verwijzing om voor vergoeding in aanmerking te komen. Los van de vraag of verwijzing nodig is, werkt de registerpodoloog graag samen met andere zorgverleners en zal in overleg met u een rapportage voor uw huisarts verzorgen.  

Vergoedingen Podologie

Een registerpodoloog is een voetspecialist die een opleiding heeft gevolgd om aandoeningen in het houding- en bewegingsapparaat te kunnen behandelen. Daarom kon hij zich laten registreren bij Stichting LOOP, het orgaan dat toeziet op de kwaliteit van de opleiding en de podologische zorg.

Podoloog of Registerpodoloog

Een Podoloog behandelt klachten aan de voet, de Registerpodoloog richt zich op klachten in het hele bewegingsapparaat, die in verband worden gebracht met de voet. Dus ook klachten aan knieën, heupen, rug, en nek. Aan het logo hiernaast ziet u dat wij bij Stichting LOOP geregistreerd zijn als Registerpodoloog.

Vergoeding door uw zorgverzekeraar

Het gunstige resultaat van podologische behandeling is bewezen. Daarom vergoeden de zorgverzekeraars geheel of gedeeltelijk de behandeling van een registerpodoloog vanuit de aanvullende verzekering. Dit gaat dus niet ten laste van uw eigen risico.

Wilt u weten welke behandelingen van de registerpodoloog door uw verzekering wordt vergoed?

Klik dan hier!